Kale Seyahat Ali Rıza Çelebi: Hizmette Daima En İyisi, En Yenisi

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2023 17:40
https://www.haberulasim.com/

Hedefimiz yılda bir araç değiştirmek

   Kale Seyahat’in hedefi araçlarımıza binen herkesin iyi hizmet alması ve mutlu bir şekilde yolculuğunu bitirmesidir. Çünkü mutlu, huzurlu ve keyifli olmayan her şeyin bir bedeli oluyor ki biz firma sahipleri olarak o bedeli servisi yaparken ettiğimiz zararla ve külfetli operasyonlarla bir hayli ödüyoruz. Yani sözün özü şu ki yolcularımızı mutlu edebilirsek geri kalan her şey kendiliğinden düzelir ve hangi problem olursa olsun çok rahat çözeriz.

   İnsanların mutlu, huzurlu ve güvenli seyahat edebilmeleri az önce de söylediğim gibi bizim için her zaman başta gelir. Bu mutluluğu takiben ise servis, ikram, doğru personel, doğru davranış ve yer hizmetleri gibi birçok etmenin doğru uygulanabilirliği geliyor. Çünkü yolculukların keyifli olmasını sağlıyor. Mesela servis araçlarımızın hepsi 2023 model. Otobüslerimiz ise bu sene 1 yaşını dolduracak. Hedefimizse 2024 yılında tüm filo yaşının sıfır olması. Bunu istememizin birkaç sebebi var elbette. Özetleyecek olursam son teknoloji araçlar kullanmış oluyorsunuz ve bunun yanında araç yaşı da sıfır. Teknolojik olarak ise birçok güvenlik özelliklerini araç otomatik olarak yaptığı için kaptandan bazı sorumlulukları kaldırıyor. Ayrıca şirketlerin devamlılığı, bünyesinde bulundurduğu demirbaşla orantılı olmalıdır. Bu da özkaynak demektir. Özkaynakların güncel olması demek bizim sektörümüzde aracın yeni olması demektir. Mobilite masrafları çok üst düzeylerde; usta, personel, karoser ve bakım maliyetleri resmen aldı başını gitti. Sonuçta aracınız ne kadar yeni olursa bu maliyetlerden de o kadar kaçmış oluyorsunuz.

   Bir diğer araç yatırımı sebebimiz ise araçların aşınma payı. Şu an aldığımız araçlar en az 800 bin kilometre sorunsuz gitmekte. Bu da nerden bakılsa 2 yıl sorunsuzluk demek. Bizim hedefimiz ise yılda bir araç değiştirmek. Yani aracın lastikleri harici neredeyse hiçbir şeye para ödememiş olacağız ama araç yeni değilse her sefere çıktığında arıza ve sorun çıkması sizi mali açıdan ve müşteri memnuniyeti açısından çok ama çok geriye götürüyor. İşin püf noktası da burada başlıyor. Sıfır araç aldıktan sonrası çok daha hızlı çözülebiliyor. Dışarıda 15 bin veriyorlarsa sen 17-18 bin vererek elbette iyi bir personel alabilirsin ama işini garantiye alman lazım. İşte bu durumda sıfır araç, personel için de birçok avantajı beraberinde getiriyor. Personeli hataya sevk etmeyecek bir sistemin içine soktuğun müddetçe sorumlulukları azalıyor ve akabinde hata payı daha çok azalıyor. Son olarak şunu da eklemeliyim ki kaptana gerekenden daha fazla yetki ve sorumluluk verirsen yönetemez duruma geliyor. Hiçbir insan aptal ya da kötü değil. Çalıştığı ortamdaki sistem yanlışsa düşünceleri ya aptallığa ya da art niyete yöneliyor maalesef. Burada önemli olan kurduğunuz sistemin insanların art niyete yönelmesini önleyecek şekilde çalışmasıdır.

Butik çalışan ve yolcuya her zaman en iyi hizmeti veren bir markayız

   Yeni hat çalışmamız bir aksilik olmazsa Safranbolu yani Batı Karadeniz Bölgesi'ne olacak. Ege Bölgesi'nde de oldukça iyi hatlarımız mevcut: İzmir, Kuşadası, Çeşme, Bodrum, Didim, Denizli ve Marmaris hatları. Yakın gelecekte ise Körfez bölgesine yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Özellikle Trakya çıkışlı körfez hatlarımız olacak. Batı Karadeniz’de daha önce başlattığımız çapraz hatlar vardı onları tekrar revize ederek seferlerimizin startını vereceğiz. Araçlarımız zamanında teslim olursa Ankara merkezli Ege hatlarını açmayı düşünüyoruz.

Hedefimiz 120-150 adet özmal otobüsle ülkemizin batı kesimlerinde yoğun bir sefer adetiyle hizmet vermek.   

2023 yılında alacağımız araçların planını 2022 yılında yaptık

   Anlamsız bozuk bir piyasa ile karşı karşıyayız. Kale Seyahat olarak 2023 yılında alacağımız araçların planını 2022 yılında yaptık. 60 araç için geçtiğimiz sene Eylül ayında masaya oturduk ve bayilerin desteği ile 2023 yılı için alınacak 51 adet otobüsün ödemelerini yaptık. Kısmi olarak araçlarımız teslim olmaya başladı. Kalan 9 araç eksiğimiz için de hangi zaman diliminde olursa olsun bulduğumuz gibi hemen almayı düşünüyoruz.

2023 yılında 3,5 milyon yolcu taşımak istiyoruz

   2022 yılında 2 milyon 300 civarında yolcu taşıdık. 2023 yılı için hedefimiz 3 buçuk milyon yolcu taşımak. Şu an filomuzda 108 adet otobüs var. 60 adet minibüs ve 23 adet midibüs aracımız mevcut. Kale Seyahat olarak 450 kişilik büyük bir aileyiz ve hep birlikte yeni sezona hazırız.

Standart ve lüks taşıma olarak yolculukları sınıflandıracağız

   Bir diğer düşüncemiz ise Ulaştırma Bakanlığı’ndan çift fiyat tarifesi alabilmek. Mesela 2+1 araçlar için ayrı bir fiyat, 2+2 araçlar için ayrı bir fiyat almak istiyoruz. Her iki aracın fiyatları ve hizmetleri ona göre değişiklik gösterecek. 2+2’nin standart taşıma, 2+1’in ise lüks taşıma olarak adlandırılmasını ve sınıflandırılmasını talep ediyoruz.

Yolcu koltuk arkası ekran değil, şarj ve internet istiyor

   Aslında ben hiçbir şey kullanma taraftarı değilim. Yolcuların asıl istedikleri şey çok net; şarj, kablosuz internet, biraz ikram ve güvenle gideceği yere ulaştıran bir araç. Bu kadar kısa ve net. Ekranların artık fayda getirmediği tam tersine maliyet ve risk getirdiği aşikâr. Aslında eğlence sistemlerinden ziyade ikramlar konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. İkram malzemeleri adeta birkaç kişinin eline kalmış durumda. Bugün 10 lira dediği ürüne sabah kalkıyor 14 lira oldu diyor. Akşam 15 lira diyor. Bunun çözümü de ne yazık ki şu an yok. Üreticilere gidiyorsun bu tekeli yapanlara yönlendiriyor. Bu çok kötü bir durum sektör açısından.

Otobüs sektörünün itibarını zedeleyen çok yanlışlar yapılmış  

   Bu sektör sahipsiz... Yanlış anlaşılmasın burada kastetmek istediğim asla sektörün STK’ları değil. Devlet sektörü sahiplenmiyor. Aslında sektör çok büyük bir kamu hizmeti veriyor. Nedenini bilmemekle beraber şunu söyleyebilirim devlet bu sektörü bir veba gibi görüyor. Sektörden gelen taleplere de böyle bakıyorlar. Çok baskı görürlerse hadi halledelim bari moduna bağlıyorlar. Zamanında sektörün itibarını zedeleyen çok yanlışlar yapılmış. Şimdi yapılması gereken, bu kaybolan itibarı geri kazanmak. Hem bakanlık hem sektörün temsiliyet makamları doğru yapılandırılırsa iddia ediyorum sorunlar yüzde 90 oranında ivedilikle çözüme kavuşur.

    Son olarak belirtmeliyim ki sektörün STK temsilcileri kurumsal bir yapıya geçmek zorundalar. Hukuk departmanı yapılanmalı, sekreterlik bilinci gelmeli ve bu işleri bilen bir profesyonel yönetici olmalı. Eğer böyle giderse her ne olursa olsun hiçbir yere varılamayacak ve bu sektör bir arpa boyu yol alamamış hale gelecek.

Personel sıkıntısı had safhada

    Mesela bu sorunların en başında kaptan ve personel sıkıntısı geliyor. Maalesef bizim sektörümüzde kaptanların birçoğu başka çalışacak yer bulamadığı için şoförlüğü tercih ediyor. Çalışmak zorunda olanların bazıları büyük miktarda borç batağında oluyor ve gidip bir yere hesap dahi açtıramıyor ya da gayri meşru yaptığı işler oluyor, kargodan mal götürüp getiriyor ve bu düzenin bozulmasını istemiyor. Çok çok az bir kısmı da otobüslere aşık oluyor ama bu duruma da çok rastlanmıyor. Yani bu sektörde işini severek yapan kaptan çok yok ve yeni kaptan bulmak da çok zor. Şu anda birçok firma kaptanları işi bırakmasın diye her türlü hatalarına göz yumuyor. Kale Seyahat’te ise bu tarz durumlara asla müsamaha göstermiyoruz. Yanlışa asla yer yok benim lügatimde. Gerekirse aracı seferden çekiyor hatta gidilen hattı dahi kapatıyorum. Çünkü Kale Seyahat yolcusu keyifli, huzurlu ve güvenli bir yolculuk yapmak adına tercihini bizden yana yapıyor. Bizler de bunu sürdürebilmek için elimizden geleni yapıp marka değerimizi her geçen gün büyütüyoruz.

Üniversitelerin kapalı olması sektörü olumsuz etkiledi

Ülkemiz acı bir afetle karşı karşıya kaldı. Bu travmatik durumu atlatabilmek için insanların mutlaka bayram ve sezonda yolculuk yapmayı tercih edeceğini düşünüyorum. Yapılacak seyahatlerin uzun mesafe değil de kısa mesafe seyahatler olacağını öngörüyorum. Daha sonraki süreçte Kurban Bayramı’na kadar pek iş olmaz. Üniversitelerin kapalı olması da cabası. Bu durum da işlerimizi yüzde 70 oranında olumsuz yönde etkiledi maalesef.

Röportaj: Recep YALAMACILAR