obilet firmasını ve sizi tanıyabilir miyiz?
Ben (Yiğit Gürocak) ve Ali Yılmaz Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okurken tanıştık. Ortak girişimcilik tutkumuzla seyahat ve ulaşım sektörüne yeni bir soluk getirmek için 2012 yılında obilet.com’u kurduk. obilet.com, otobüs firmalarını ve havayolu şirketlerini bir araya getiren, farklı firmaların fiyat ve yoğunluk oranlarının kıyaslanabildiği bir otobüs ve uçak bileti satış platformu olarak hizmet veriyor.
Yiğit Gürocak (sol) Ali Yılmaz (sağ)
Oldukça genç girişimciler olarak online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?
İnternetten ürün ve hizmet satış pazarının arttığı bir dönemde güvenli ve hızlı bir şekilde otobüs bileti satışının gerçekleşebileceği bir otobüs bileti platformu kurma fikriyle obilet.com’u kurduk. 2012 yılında firmamızı kurduğumuzda sadece otobüs bileti sunuyorduk, 2017 yılından itibaren uçak biletlerini de kullanıcılarımızla buluşturuyoruz. Güncel olarak obilet.com’da 150’den fazla otobüs firması ve 1000’den fazla havayolu şirketi bulunuyor. Bilet satışına teknolojik alternatif bir dijital platform olarak düşündüğümüz obilet.com sektörde öncü bir girişim. Şu anda aylık 16 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen obilet.com, farklı firmaların biletlerini kullanıcılara sunuyor ve farklı firmaların biletlerini karşılaştırmalarını sağlıyor. Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz? Birlikte çalıştığımız firmalara reklam, bilet satış programı gibi ihtiyaç duyabilecekleri her türlü konuda altyapı ve destek sağlıyoruz. obilet.com ile iş birliği yapan firmalar, internet satışlarındaki cirolarını ciddi oranda artıyor. Firmalarla aramızda yıllar içerisinde gelişen güçlü bağlar kullanıcılarımıza da olumlu yansıyor.
Ortaya çıkan problemlerde obilet nasıl bir yol izlemekte?
Kullanıcılarımıza 7/24 müşteri deneyimi desteği sağlıyoruz. Böylelikle kullanıcılarımız bilet alımı sürecinde ve bilet aldıktan sonra da destek ekibimizle iletişime geçerek seyahatleriyle ilgili sorularını sorabiliyor. Kullanıcılarımıza iptal ve iade süreçlerinde de yardımcı oluyoruz. Nihai hedefimiz ortaya çıkabilecek problemleri minimuma indirmek fakat her koşulda kullanıcılarımızla firmalar arasındaki iletişimi sağlıyor, kullanıcılarımızın sorunsuz bir şekilde yolculuklarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye’de son yıllarda ulaşım sektöründeki rekabeti değerlendirir misiniz? (Özellikle internet üzerinden alınan biletler üzerinden) Online otobüs bileti alımı son 4 yılda %120 artarak, %15 seviyelerine ulaştı,uçakta ise daha düşük bir artış trendi de olsa sektörde online alımlar 60%’lere ulaşmış durumda. Her alanda etkisini artıran dijitalleşme ve e-ticaret, turizm ve ulaştırma sektöründe de etkisini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu yıl açıkladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, internetten alışveriş kullanımında artış yaşanıyor. (http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30574 )İnternet üzerinden en çok alışveriş yapılan alanlardan biri olan gezi ve seyahat, %31,7 oranla 2. sırada bulunuyor. Dünya geneline bakıldığında 2018 yılında 590 milyara dolara ulaşan online seyahat pazarının 2020’de 800 milyara doları aşacağı öngörülüyor.
Mobil ve web üzerinden satışlarda oranlar nedir ?
Bilet satışında mobil uygulamalarımız %85 satış oranıyla önde. Bu anlamda internetten satışın yanı sıra mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleşen e-ticaretin de Türkiye pazarında yükseldiğini söyleyebiliriz. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde bu yıl “Mobil Uygulama&Alışveriş” kategorisinde “En İyi Mobil Uygulama” seçildik. “Turizm&Seyahat” kategorisinde ise Halkın Favorisi seçildik. Hem mobil uygulamalarımız hem de web sitemiz kullanıcı dostu arayüzlerinden dolayı sık sık övülüyor. Bilet üzerinden kara ulaşımı dışında hava yolu seçeneği de mevcut. Bu iki segmentte talepler hangisinde yoğunlaşıyor? Türkiye’de toplam 200 milyon civarı otobüs bileti, 55 milyon civarında ise uçak bileti satılıyor. obilet.com’da şu an çoğunlukla otobüs bilet satışı gerçekleşiyor. Yurt içi ve yurt dışı tüm destinasyonlara da uygun uçak biletlerini de kullanıcılar obilet.com’da bularak kolayca satın alabiliyor.
Avrupa’da internet satışı ile yolcu taşıyan büyük bir firma ülkemize bir firmayı satın alarak giriş yaptı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin için avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Böyle haberler Türkiye'deki pazar potansiyelinin Avrupa ve dünyanın önemli sektör oyuncularının dikkatini çektiğini gösteriyor. Uzun zamandır online bilet satışında lider durumdayız ve B2B ürünümüz ile de otobüs firmalarının teknoloji çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Pazara yeni oyuncu dahil olması sektörlerin dinamizmini arttırıyor.
İnternet bilet satışlarındaki rakiplerinize göre sizin farkınız nedir? Bu fark için yeni projeleriniz var mı?
Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs ve uçak bileti satış platformu konumundayız. Kullanıcılarımıza sektörün lider firmaları arasından kıyaslama yapabilecekleri ve ek bir komisyon ödemeden kolay ve güvenli bir şekilde bilet alabilecekleri bir platform sağlıyoruz. Kullanıcılar otobüs koltuklarını seçerken yolculuk sırasındaki güneşin yönünü dahi görerek satın alma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. 7/24 hizmet veren obilet.com canlı destek ve çağrı merkezimiz ile seyahatleri öncesi ve sonrasında kullanıcılara yardımcı oluyoruz. “Boş Koltuk Alarmı” ile yolcuları iptal edilen biletlerden ve açılabilecek ek seferlerden anında SMS ile haberdar ediyoruz. 2020’de de sektörde her daim yenilikçi ve öncü olma hedefimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Kullanıcılarımızın bilet alım sürecini daha da kolaylaştıracak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bizim için oldukça gurur verici gelişmeler yaşadığımız bir yıl oldu. Aralık 2019’da toplam 30 kategoride gerçekleşen 2019 Uzakrota Ödülleri’nde, halk oylaması sonucu “Yılın Yerli Seyahat Girişimi (Scaleup)” ve “Yılın Otobüs Rezervasyon Sitesi” seçildik. Önümüzdeki dönemde de sağladığımız kaliteli ve güvenilir hizmetleri geliştirmeyi ve daha fazla insana ulaşmayı planlıyoruz.
Şirketin ilk kurulduğu zamanlardaki rakamları, 2019 yıl sonu rakamlarına göre kıyaslar mısınız? obilet.com web sitemiz ve mobil uygulamamız ile en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. 2015 yılında, Mastercard’ın 36 Avrupa ülkesindeki mobil uygulamaları karşılaştırarak gerçekleştirdiği değerlendirmeye göre obilet.com mobil uygulamalarımız, “Avrupa'nın En İyi Seyahat Uygulaması” seçildi. Kaliteli hizmet anlayışımızla kurulduğumuz günden bu yana toplam 400 milyon ziyaretçiye ulaştık. 2019 yılında 10 milyondan fazla bilet sattık. 2020 yılı özelinde planlarımız 15 milyon bilet satmak idi, ancak EBRD’nin desteği ve ekip arkadaşlarımızın artan performans ve motivasyonları ile bu hedefleri şu anda yaklaşık 17-18 milyon olarak düşünüyoruz. Yenilikçi uygulamalarımızı global pazara taşımak da elbette gelecek planlarımız arasında yer alıyor. 2020 yılında online otobüs bileti marketinde 55-60%, uçak biletinde ise 25-30% bandında bir büyüme bekliyoruz. obilet.com’un ilk kurulduğu yıla göre hem bilet satış oranında hem de yıllık trafik bazında 20 kat büyüdüğünü söyleyebiliriz.