Hava Durumu

Levent Birant: Yönetmelik Değişikliği İlaç Gibi Geldi

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2021 13:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2021 13:42

Sektörün gündemi hayli hareketli. Bir yandan TOFED olağan kongresini yaparken, diğer taraftan benim de içerisinde yer aldığım, sadece patronları kucaklayacak yeni bir oluşum çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ankara’da yaptığımız toplantı, umut vericiydi. Bu konudaki fikrimi herkes biliyor. Ayrıca orada yaptığım konuşmada da düşüncelerimi dile getirdim zaten.Bu konuya yazımın devamında değineceğim.

Sevindirici bir son dakika gelişmesi olarak servislerle ilgili yapılan yönetmelik değişikliği konusunu ele almak istiyorum.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ndeki değişikliği, uzun zamandır talep ediyorduk. Bazı düzenlemeler yapılsa da asıl kaygılarımız duruyordu. Biz bu düzenlemeleri olumlu buluyoruz. Özellikle yardımcı personel konusunda sıkıntılarımız vardı.

22 yaş ve lise mezunu zorunluluğu vardı. Ve bu konu kesinlikle temin edilememekteydi.

Burada eğitim alındıktan sonra, sertifika alımıyla, ilkokul mezunlarının kabul edilmesi çok olumlu bir gelişme oldu. Olması gereken gerçekleşti. Bir de araçların teknik donanımlarıyla alakalı konular mevcuttu.

Koltuk sensörü, kayıt cihazı gibi. Orada da zaten tüm Türkiye’deki tüm okul araçlarında böyle bir değişime gidilmesi mümkün değildir.

Biz aynı şeyi belirttik. Yeni dönemde bu zorunluluk, sadece yeni tescil edilecek araçlarda geçerli olacak. Zaman içerisinde de bu değişim doğal olarak tamamlanacaktır. Buna uygun bir karar alındı. Çok da iyi oldu.

Biliyorsunuz öğrenci taşımacılığında kullandığımız servis araçlarında 12 yaş sınırı vardı. Kaynak israfına yol açan bu 12 yaş sınırı da 15 yaşa uzatıldı. Bu düzenleme ile pek çok aracımızı okul servislerinde kullanabileceğiz.

Kısaca şunu söylemek isterim; sıkıntılı gördüğümüz tüm konularda lehimize düzenlemeler yapıldı. Bu değişiklikte emeği geçen tüm bakanlık yetkililerine teşekkür ediyoruz.

Bu moralle 18 aydır çalışamayan okul araçları, artık hazırlıklarını yapmaktalar. Tüm sürücülerimiz aşılanmış vaziyette, araçlarımız tüm hijyen şartlarını yerine getirmiş bulunmakta. Umarım hizmetimizi yeniden kapanma olmadan, idare edebiliriz.

D1’cilerin ses vermesi gerekiyordu

Dernekler konusuna gelince... Uzun zamandır gündemde bulunan bir konuydu D1 yetki belgesi sahiplerinin sesini duyurmak amacıyla kendilerine has bir dernek kurması... Bu büyük bir ihtiyaçtı. Evet federasyonlarımız mevcut, fakat cidden bu işin istihdamını yapan kişilerin sesinin çıkmadığı bir platform konumundaydılar. Kurulacak yeni bir yapıyla beraber, bu durumun eksikliğinin giderileceğini düşünüyorum.

Ankara’daki toplantıda kuruluş kararı alındı. Önümüzdeki günlerde bu kuruluş süreci tamamlanacak. Tamamlandıktan sonra da davetim üzerine İstanbul’da tekrardan bir toplantı olacak. Bizler bu süreci destekliyoruz.

Araç ve personel sıkıntısı var

Bu arada kademeli saat uygulamasının gerçekleşmesiyle, okul ve iş saatleri çakıştı. Bu durum ile beraber araç parklarında eksiklikler meydana gelmeye başladı. Bizim beklentimiz, pasif olarak beklemede olan 10 bin civarında plaka mevcut. Bir an önce bu plakaların araçlara takılma süreci hızlandırılmalıdır. Bir de sürücü temin etme problemimiz mevcut. Şirket olarak özmal araç sayımız yükselme eğiliminde.

Firmalar araç temin edemediği için özmal yatırımı yapmakta. Dolayısıyla da şoför açığı meydana gelmekte. Doğal olarak maliyet artışı meydana gelecek. Şartlar iyileşmesine rağmen yine personel açıklığı olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.