Hava Durumu

Sivas Huzur Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Özata: Mevcutta bulunan iş, beklentilerimizin çok altında

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2022 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2022 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberulasim.com/
Sivas Huzur Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Özata: Mevcutta bulunan iş, beklentilerimizin çok altında

Haber Ulaşım: Son üç yıldır ciddi bir buhran içerisinde dünya. Korona virüs süreci, ardına toparlanma yılı olarak adlandırılan bu yılda Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesi ile beraber ekonomik kriz ortada. Sivas Huzur Turizm için bu süre nasıl geçti?

Özata: Pandemi süreci içerisinde zor günler geçirdik. Zorlu bir sınavı atlattık ancak bu sınavı atlatırken sektör olarak ciddi yaralar aldık. Sonraki süreçte ise gider kalemlerimizde meydana gelen artışlar da ikinci darbeyi vurmuş oldu. İşletmecilik yapan arkadaşlarımız, önceki dönemde yazıhane sahibiydi. İşletmenin belediyeye geçmesinin ardından yazıhane kira maliyeti de sırtımıza binmiş oldu. Sıkıntıların üstesinden birer birer gelmekteyiz ancak puslu bir yolda bilinmezliğe doğru ilerliyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Geçmiş dönemlerde sezon başlangıcında firmalar, filo yatırımları gerçekleştirirdi. Son üç yılda otogara giren sıfır araç sayısı ciddi oranda azaldı. Yine de karamsar olmamamız gerekiyor. İnşallah önümüz açılır, sorunlardan kısa sürede kurtuluruz.

Haber Ulaşım: Sektör bir bayram geçirdi, okullar kapandı, bir diğer bayram da kapıda. Sivas Huzur için sezon nasıl başladı?

Özata: Ramazan Bayramı beklentilerimizin çok daha altında kaldı. Maliyetlerdeki artış sonrası uyguladığımız fiyat tarifesi uçak bilet fiyatları ile eş değer olunca yolcu tercihini hava yolundan yana kullandı. Otobüsçü hezimet ile sezona giriş yaptı diyebilirim. Tatil başladı ancak ülke insanımız için geçmiş dönemdeki seyahat alışkanlıkları artık ortadan kalktı. Zorunluluk söz konusu olmadığı taktirde insanlar seyahat edemiyorlar. Edenler ise uzun vadeli seyahat planı yapıyor. Böylelikle iş, tek taraflı olarak gerçekleşmiş oluyor. Tek taraflı taşımacılık ise günümüzde artan maliyetlerin de etkisiyle bizlerin sürdürülebilirliği için imkansız bir hal almakta. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin etkisiyle hareketlilik kat sayısının arttığını belirtebilirim ancak, bu hareketlilik sektör için henüz yeterli düzeyde değil. 

Haber Ulaşım: Bilet fiyatlarında dilediğiniz artışı sağlayabildiniz mi?

Özata: Bizler istediğimiz artışı sağladığımız gün, aracımız otogardan boş hareket eder. Araç muhasebesi içerisinde gider kalemlerindeki artış öyle bir hal aldı ki biz sadece uyguladığımız zam içerisinde akaryakıt farkını yansıtabilmekteyiz. Teşvik alan havacılık sektörü ile rekabet içerisindeyiz. Eşit şartlar altında değiliz. Bu unsura rağmen nasıl rekabet edelim? Kendi öz kaynaklarımız ile mücadele vermekteyiz.

Haber Ulaşım: Sektörümüz içerisinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımız mevcut. Sektör mensuplarının talepleri ne ölçüde işleniyor?

Özata: Taleplerimiz her geçen gün katlanarak artıyor. Sorunlarımızı elimizden geldiğince aktarıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarından talebimiz ise tek düzelik ile sorunlarımızın çözümü için gerekli görüşmelerin sağlanması yönünde. İstemesini iyi bilmeliyiz. Derdi veren Allah, çözümünü de vermekte. Doğru planlama yapar ve doğru hareket edersek sorunlarımızın çözümü için daha çabuk aksiyon alabiliriz. Diğer taşıma modları dileklerini daha çabuk bir şekilde çözüme ulaştırabiliyor çünkü ortak akıl ile hareket ediyorlar. Bugün Konya’da YHT ile meydana gelen rekabet, yarın Sivas için de büyük bir tehlike arz etmekte. Sivas’ın dağıtım noktası olma gibi bir özelliği var. Bu durum bizlerin, sürdürülebilirliğimiz için çağa uygun önlemler almamız gerektiği doğrultusunda önemli bir sinyal veriyor.

Haber Ulaşım: Gelecek yıl beklentileriniz ne yönde? 2023’ü nasıl öngörüyorsunuz?

Özata: Biz her yıl aynı türküyü söylüyoruz. Bu yıl da iş yapamadık, bu iş bitti diye dövünüyoruz ama ekmeğimizi de buradan çıkarıyoruz. Umut ile işimize geliyoruz. Şükürler olsun ki evimize mutlu dönebiliyoruz. Araç yatırımları çok güç oldu. Mevcut araçlar da yol aldıkça bakımları, arızaları artış sağlıyor. Önceden tamirci ile arabacı arasında hatır-gönül ilişkisi üzerinde dostluklar kurulurdu. Artan maliyetlerden ötürü, tamirci vadeli iş yapmayı bıraktı. O da haklı çünkü eksilen parçayı aynı fiyat üzerinden yerine koyamıyor. Artık araçlarımızı tamirhaneden ödemesini yapmadan çıkartamıyoruz. Elimizdekini araca veriyoruz. Yatırım fırsatlarını da böylelikle kaçırmış oluyoruz.

Haber Ulaşım: Online satış platformları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yazıhanecilik sistemi ne durumda?

Özata: Sizlere şöyle belirteyim ilimiz bazında. Bir firma İstanbul’daki yazıhanesinden bir araç da kaldırsa, üç araç da kaldırsa 25 bin liranın altında gideri yok. Bir araçtaki yolcunun %30’u şu an internet üzerinden biletini alıyor. Online sistem üzerinden bilet satışı devam ettiği sürece, işletmecinin ayakta kalma olasılığı imkansız bir hale geliyor. Piyasadaki tekelcilikten ötürü, bu sistem nereye kadar gidecek anlayabilmiş değilim. Her geçen gün işletmeciler kan kaybına uğruyor. Tünelin sonunda ışık gözükmüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.